Onderstaande boeken heb ik in 2025 gecorrigeerd of persklaar gemaakt (tekstredactie)
Recentste titel boven, oudste titel beneden

Maarten van der Graaff – Huishoudboekje van de verborgen dingen
(Pluim)
De vierde bundel van Maarten van der Graaff is een zoektocht naar het geheimzinnige en verborgene. Als de kinderen slapen, in ieder geval, want er wordt ook veel gezorgd in dit huishoudboek. Wat betekent die zorg in een wereld waar de toekomst ongelijk is verdeeld? Kunnen we gedichten gebruiken als geheime kennis, om weerstand te bieden aan die gewelddadige werkelijkheid? Deze poëzie zoekt het in de hoeken van de geschiedenis en in de kantlijn van het alledaagse leven. Een onhandige, buitenissige gids voor wie de zijpaden wil aflopen.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Twan Vet – Troostpogingen
(De Bezige Bij)
Twan Vet (1998) is dichter en schrijver. Zijn gedichten werden gepubliceerd in onder meer Het Liegend Konijn, Hollands Maandblad en NRC. Hij droeg voor op literaire festivals zoals Crossing Border en Dichters in de Prinsentuin. Troostpogingen is zijn debuut.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Arnold Zweig – De bijl van Wandsbek
(Cossee)
Hamburg 1934. De armlastige Albert Teetjen wordt met tweeduizend Reichsmark overge haald om anoniem als beul te fungeren: vier communisten moeten nog vóór Adolf Hitlers bezoek aan de stad in de beruchte gevangenis in Hamburg-Fuhlsbüttel worden onthoofd. De executie vindt plaats, en Teetjens financiële zorgen zijn even voorbij. Maar als de buren te weten komen waar het geld vandaan komt, boycotten ze zijn slagerij.
Nadat Arnold Zweig in 1937 in de krant had gelezen over een slager die beul werd, maar na een executie zelfmoord pleegde, schreef hij aan Sigmund Freud: ‘Dit kan een op feiten gebaseerde roman worden die de door het nazisme bedolven mens in beeld brengt. De geschonden Duitser is namelijk niet alleen in het concentratiekamp te vinden, maar ook onder de beulen.’
De bijl van Wandsbek is een indrukwekkend episch verhaal over de verleidingen van het nazisme en de gedwongen of vrijwillige aanpassing van de ‘gewone man’, de roergangers en de meelopers onder het naziregime.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Marco Kroon – Paraat
(Zwartjes & Labović)
Het zijn turbulente tijden, de doemscenario’s vliegen je om de oren. Waarom bereid je je wel voor op verhuizingen, baby’s en vakanties, maar lijkt het voorbereiden op gevaar van buitenaf iets wat we zijn verleerd? Wat hebben we nodig om het een tijdje uit te zingen als de tijden echt bar worden?
Dit boek is voor iedereen die zich niet gek laat maken, maar wel weet dat voorbereiden best handig is. Een boek vol praktische info, speciaal voor inwoners van de Lage Landen, aantrekkelijk en praktisch geïllustreerd. Van calamiteit-light tot scenario’s waar je liever niet aan denkt. Een boek dat je hopelijk nooit nodig hebt, maar wel liever in huis hebt!
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Vincent Karremans – Student entrepreneur
(Atlas Contact)
Wat hebben Coolblue, Swapfiets en TicketSwap met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal opgericht door studenten! Je studietijd is een tijd van experimenteren, keihard onderuitgaan en weer opstaan, van nieuwe wegen inslaan om vervolgens met gierende banden rechtsomkeert te maken ideale omstandigheden om te beginnen met ondernemen!
Met bloedeerlijke ondernemersverhalen en unieke kijkjes in de keuken deelt voormalig student-entrepreneur Vincent Karremans de belangrijkste lessen en tips van jonge ondernemers. Hoe kwam Swapfiets aan hun iconische blauwe band? Waarom moet je nooit zomaar korting geven? En hoe voorkom je dat je snoeihard in zeven landen tegelijk failliet gaat (true story)? Dit boek biedt een schat aan praktische kennis over sales, marketing, HR en financiën alles wat je nodig hebt om je eerste bedrijf op te zetten. Of je nu student bent of gewoon een droom hebt om een succesvol ondernemer te worden, Student entrepeneur is jouw ultieme gids.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Josephine Quinn – Het Westen
(Thomas Rap)
Het Westen is een baanbrekend boek dat het traditionele verhaal van de westerse beschaving volledig herziet. Quinn onderzoekt hoe de oude wereld, van de bronstijd tot de verlichting, werd gevormd door voortdurende wereldwijde ontmoetingen en uitwisselingen. In plaats van de gebruikelijke opvatting van afzonderlijke ‘beschavingen’, laat Quinn zien dat het contact tussen verschillende samenlevingen – van het ontstaan van het alfabet in Egypte tot de intrede van Indiase cijfers in Europa – de échte motor van de geschiedenis was. Een monumentaal werk dat het beeld van de westerse geschiedenis voor altijd zal veranderen.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Robert Macfarlane – Leeft een rivier?
(Athenaeum—Polak & Van Gennep)
Overal ter wereld sterven rivieren door vervuiling, droogte en indamming. Al sinds mensenheugenis moeten rivieren dienstbaar zijn voor vervoer, voor energie, als bron van voedsel, als open riool. Wereldwijd is er echter ook een beweging gaande die het leven en de rechten van rivieren en andere natuur wil erkennen en wil vastleggen in de wet om verdere vernietiging tegen te gaan.
Natuurschrijver Robert Macfarlane is diep overtuigd van deze Rights of Nature. In Leeft een rivier? neemt hij zijn lezers mee op een reis langs drie grote stroomgebieden, in Ecuador, India en Canada. Van nevelwouden naar lagunes en van kreken naar kolkende watermassa’s. Alle drie de rivieren worden bedreigd en voor alle drie wordt een strijd geleverd.
Leeft een rivier? is Macfarlanes meest persoonlijke én politieke boek tot nu toe. Het bruist van de fascinerende ideeën, onvergetelijke personages en verhalen, en van de haarscherpe natuurobservaties die zijn handelsmerk zijn. Hij verweeft cultuur- en natuurgeschiedenis, reportages, reis- en natuurverslagen met poëtisch proza.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2025 Basten Quaedvlieg – Laat mij jou helpen mij te helpen
(Pluim)
Basten leerde hoe hij zijn achterstand kon gebruiken om op voorsprong te komen, hoe afwijken van de norm uiteindelijk een verrijking bleek. Aan de hand van zijn eigen ervaringen én aanvaringen met mensen in witte jassen, leraren die hem onterecht naar een lomschool stuurden en werkgevers die nodig bijgeschoold moesten worden, schetst Basten een ontluisterend beeld van de huidige Nederlandse samenleving. Hij strijdt voor een samenleving waarin mensen met een beperking niet direct al op achterstand staan, maar een kans krijgen om te leren, om zich te ontwikkelen, om een rol te spelen – om te leven.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Luuk Imhann – Het inferno van Slauerhoff
(Querido)
‘Hij was een jonge scheepsarts die op de vlucht was voor zichzelf en zich in het land van de ondergaande zon had gevestigd…’
Als schrijver en scheepsarts Jan Slauerhoff zijn zoon verliest, dwingt de pijn in zijn hart hem te vertrekken. Hij laat zijn vrouw Darja en zijn leven in Nederland achter en begint een dokterspraktijk in de Noord-Afrikaanse stad Tanger. Maar zijn pijn achtervolgt hem in de kleinste stegen, en als enkele van zijn patiënten verzeild raken in een bizarre moordzaak, kan hij de confrontatie met zijn verdriet niet langer uit de weg gaan. Zal hij zijn weg naar Darja en het geluk kunnen terugvinden?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Janna Coomans – Dievenland
(De Bezige Bij)
Een meisje dat stiekem een koe van een nonnenklooster melkt, een edelsmid die een molenaarsvrouw versiert met een gestolen boek, een gezin dat een gejatte jas voor de zekerheid uitrafelt en dan het draad verkoopt, of een knecht die het schaap van zijn stiefvader opeet: wat gestolen wordt, is waardevol. En wie iets steelt, geeft een inkijkje in zijn leven en inventiviteit.
Op basis van tot nu toe onontdekte dievenbekentenissen verkent Janna Coomans de dagelijkse handel en wandel van de late middeleeuwen. Dievenland is een uitzonderlijk levendig boek over gewone mensen die geconfronteerd werden met instabiliteit en onzekerheid in de laatmiddeleeuwse Lage Landen.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Chimamanda Ngozi Adichie – Dream Count
(De Bezige Bij)
Chiamaka is een Nigeriaanse reisjournaliste die in Amerika woont. Ze denkt tijdens de coronapandemie met spijt terug aan haar vroegere minnaars en worstelt met de keuzes die ze ooit heeft gemaakt. Zikora, haar beste vriendin, is een advocate die in alles succesvol is geweest, totdat ze zich met een gebroken hart moet wenden tot de persoon die ze het minst nodig dacht te hebben.
Omelogor, Chiamaka’s dappere en onverschrokken nichtje, is een belangrijke zakenvrouw in Nigeria, tot ze zich begint af te vragen hoe goed ze zichzelf kent. En Kadiatou, Chiamaka’s huishoudster, zet alles op alles om haar dochter in Amerika te laten opgroeien – maar een onvoorstelbare rampspoed zal haar leven voorgoed veranderen.
Dream Count is een sprankelende en urgente roman over de keuzes die we maken, en de keuzes die voor ons gemaakt worden. Adichie richt haar scherpzinnige blik op vier vrouwen die allen worstelen met de vraag: hoe eerlijk moet je naar jezelf toe zijn om lief te kunnen hebben en bemind te worden?
Aandacht in de media:
https://www.parool.nl/boeken/recensie-chimamanda-ngozi-adichie-blijft-een-begenadigd-vertelster-maar-erg-subtiel-of-geloofwaardig-is-dream-count-niet~b3393e1a/
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2025/er-is-niets-verborgens-meer-aan-de-ongelofelijke-vrouwenhaat-in-de-vs~v1369033/
https://www.nrc.nl/nieuws/2025/04/10/chimamanda-ngozi-adichie-schreef-een-weergaloze-roman-waarin-al-haar-ideeen-samenkomen-a4889471#/krant/2025/04/11/#312
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tash Aw – Het zuiden
(De Bezige Bij)
De jonge Jay reist met zijn familie naar het landgoed in het zuiden van Maleisië dat zijn overleden grootvader hun heeft nagelaten. De boomgaarden zijn inmiddels in verval geraakt en de velden uitgedroogd, maar toch stuurt zijn vader hem eropuit om het land te bewerken, samen met Chuan, de zoon van de opzichter.
In de verstikkende hitte bloeit tussen Jay en Chuan de liefde op, maar de erfenis van het landgoed drukt zwaar op alle leden van het gezin, en Jay’s moeder Sui Ching wordt gedwongen onder ogen te zien wat ze heeft opgeofferd voor haar man en kinderen.
Het zuiden bewijst het meesterschap van Tash Aw en ontvouwt zich als een intieme roman over liefde, nalatenschap en spijt in een sterk veranderende wereld.
Aandacht in de media:
https://www.parool.nl/boeken/recensie-het-zuiden-van-tash-aw-werd-geen-great-asian-novel-maar-het-eerste-deel-van-een-romankwartet-en-dat-is-fijn-nieuws~bf5a3158/
https://www.pvdlecq.nl/blog/2428747_tash-aw-het-zuiden
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Pankaj Mishra – De wereld na Gaza
(Atlas Contact)
Lange tijd was de Holocaust het morele ijkpunt van de wereld. Althans, in het Westen. In de rest van de wereld was de dekolonisatie het belangrijkste referentiekader van de vorige eeuw. Als je de recente gebeurtenissen in Gaza vanuit deze twee perspectieven beschouwt, welke morele inzichten levert dat op? Pankaj Mishras werk draait altijd om het hypocriete westerse zelfbeeld en de voortdurende mondiale raciale ongelijkheid. Volgens Mishra is het essentieel om te kijken naar de ervaringen en perspectieven van de meerderheid van de wereldbevolking om de verschillende reacties op de oorlog in het Midden-Oosten te begrijpen. Mishra beantwoordt fundamentele vragen of sommige levens er meer toe doen dan andere, welk lijden het verdient herinnerd te worden en waarom radicaal-rechts op winst staat in het Westen. De wereld na Gaza is een essentiële morele gids tot het verleden, heden en toekomst.
Aandacht in de media:
https://www.nrc.nl/nieuws/2025/02/25/indiase-denker-pankaj-mishra-de-verwoesting-van-gaza-past-in-een-lange-geschiedenis-van-genocidaal-racisme-en-geweld-in-azie-en-afrika-a4884356
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Maarten Asscher – Oscar Wilde’s crucifix
(De Bezige Bij)
Al sinds zijn jongensjaren is Maarten Asscher gefascineerd door Oscar Wilde, door zijn werk en ook door zijn leven. Er zijn duizenden studies en honderden biografieën over deze cultfiguur geschreven, maar nog nooit is het raadsel opgelost van de gouden crucifix die Wilde als student in 1876 aan zijn eerste grote liefde Florence Balcombe schonk. Twee jaar later verrast ze Oscar door plotseling te trouwen met een andere jonge schrijver uit Dublin, Bram Stoker, de toekomstige auteur van Dracula. In een vermakelijke biografische vertelling, die nog het meest lijkt op een detectiveachtige speurtocht, doet Maarten Asscher een poging de raadsels van deze Victoriaanse liefdesdriehoek op te lossen. Het resultaat werpt een verrassend licht in de duistere hoeken van Bram Stokers vampiristische fantasie, en het boek is tegelijk een schitterende ode aan de verbeelding.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .